csehiblog

képek a sümegcsehi szőlőről

Címkék

alma (1) avar (1) bor (5) buli (1) galagonya (1) gesztenye (2) komló (2) komposzt (1) otello (2) szőlő (3) szüret (1) tölgy (1) víz (1) zala (1) zöldség (1) Címkefelhő

Friss topikok

  • kéményseprők (törölt): Szegény földbirtokosok...:-) (2012.06.10. 15:46) Éljen májusegy!
  • BZoltan: Szia, tetszik a blogod :) meg a lelkesedésed. Én ittam egyszer jó otellót, bár annak már van vag... (2010.10.02. 09:35) Kínai baltával a csihatagok ellen

Az utolsó gereblyézés.

2009.12.11. 15:42 TonyCaviar

Régóta esedékes volt, hogy az igazi hideg beköszönte előtt még egyszer leugorjunk Csehire. A legfontosabb volt, hogy összegereblyézzük az utolsó – hatalmas - adag avart, hogy maradjon jövőre is füvünk a földön. Ezenkívül be kellett vonnunk a kb 20 fiatal gyümölcsfa törzsét műanyaghálóval, hogy az őzek, szarvasok le ne rágják a kérgüket – egyet így is megrágtak már. Fontos lett volna, hogy egyszer végigöntözzem a legutoljára elültetett, azóta a nagy novemberi enyheségben biztosan szépen gyökeredző 120 gyümölcstermő cserjét, erre azonban nem került sor, pl olyanok miatt, hogy a zöldházban képtelenek voltunk felkapcsolni a biztosítékot, így kellett hívnunk villanyszerelőt is. Szerencsénk, hogy jött velünk MJ, aki egyrészt higgadtan vezetett oda-vissza, másrészt az izraeli hadsereg téli mackófelszerelésében végiggereblyézte a napot, így nagyjából mindent be tudtunk fejezni. Ehhez persze az kellett, hogy szombaton miután mindenfele az országban próbálkoztunk, végül Sümegen találtunk egy boltot, ahol tudtunk venni két jó gerebllyét olcsón.
Feljött idősebb Kozma is, és átfejtettük az 50 liter borunkat az egyik ballonból a másikba egy narancssárga gumicső segítségével. Vicces közjátékként vagy húsz percig keresgéltük a második ballon csavarós kupakjét, mire kiderült, hogy beesett a ballon és a ballont takaró háncs közé, ahonnan sok szenvedés után végül metszőollóval sikerült kiszabadítanunk. Kevésbé vicces fejlemény, hogy miután érzékszervi vizsgálatot tartottunk az éppen elékészült borunkkal, egyértelműen megállapíthattuk, hogy ihatatlan szar. Nagyon édes és nagyon savanyú, a kettő közt van egy vékonyka boríz, de alig érezhető. Ezután három lehetőség van. Egy: a januári nem-kötelező átfejtés talán sokat javíthat a minőségén. Kettő: a bácsi valamit elszúrt, és legközelebb függetlenül, ügyesebbnek kell lennünk. Három: az otello ilyen, ezért legközelebb pasztőrözzük a mustot, vagy szőlőlét gyártunk, mert annak döbbenetesen finom volt. A negyedik lehetőség az, hogy kidobjuk az összes otellót és valami életerős száraz fehéret ültetünk a helyére, ennek az anyagi és munkabeli vonzatai egyelőre beláthatatlanok számomra.

Szólj hozzá!

Címkék: bor otello avar

A bejegyzés trackback címe:

https://sumegcsehi.blog.hu/api/trackback/id/tr141590547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása