csehiblog

képek a sümegcsehi szőlőről

Címkék

alma (1) avar (1) bor (5) buli (1) galagonya (1) gesztenye (2) komló (2) komposzt (1) otello (2) szőlő (3) szüret (1) tölgy (1) víz (1) zala (1) zöldség (1) Címkefelhő

Friss topikok

  • kéményseprők (törölt): Szegény földbirtokosok...:-) (2012.06.10. 15:46) Éljen májusegy!
  • BZoltan: Szia, tetszik a blogod :) meg a lelkesedésed. Én ittam egyszer jó otellót, bár annak már van vag... (2010.10.02. 09:35) Kínai baltával a csihatagok ellen

Éljen májusegy!

2010.05.03. 18:11 TonyCaviar

Némileg koncepciótlanul, késve és fejetlenül szaladtunk le április utolsó napján birtokunkra, azzal a meggyőződéssel, hogy a fűnyíráson és takarításon kívül nem lesz más dolgunk, mint élvezni a tavaszt. Ehhez képest megtapasztaltuk, hogy a hobbiparasztnak a tavasz az elkeseredés ideje. Derékig érő elefántfű, a bogyósgyümölcskertben térdig érő gyom fogadott. Bemértem a tennivalókat, olyan egy hétnyi munkának tűnt – volt rá másfél nap. Nekiláttam.
A füvet lenyírta a bácsink traktorral, majd bejelentette, hogy nem jön többet – se az egészségi állapota, se a világszemlélete nem engedni meg, hogy másnak bérmunkát végezzen.
Amikor megvettük tőle a számunkra nyilvánvalóan túlméretezett birtokot, azzal kecsegtetett, hogy ő továbbra is segít karban tartani szerény díjazás fejében, ehhez képest már másnap kicsit sértődötten viszonyult hozzánk. Nehéz a vidékiekkel. Hamar egyedül maradtunk.
Sebaj, ott a szomszéd Józsi, aki szépen megmetszette a szőlőt 10e forintért, ami nekem kicsit soknak tűnik, de szükségünk lesz még rá, ezért nem akartam kekeckedni.
A bokraim alig látszottak ki a hatalmas fűből, pedig amúgy szépen megeredtek. Karót Sümegen nem árultak, így nem tudtam elejét venni annak, hogy a fűnyíró traktor le ne vágjon egyet. Később Józsi kölcsönadta a szálvasát, amivel iszonyú lyukakat lehet a földbe verni, és akkor már tudtam használni a félig megégett göcsörtös szőlőkarókat is. Kb egy köbméter gyomot gereblyéztem ki a bogyósok közül, leszakadt a tenyerem, a talpam, a combom. Szőlőkarókkal kijelöltem a tizenegy megeredt kis nyújtózkodó komlót. Lepalackoztam húsz üveg bort – egyszer finom, egyszer rossz, nem tudom mitől függ, mennyire ízlik. Az ültetést ezek után igyekeztem minimálra venni, csak egy kis csípőspaprikát, kis elefántormányút, némi petrezselymet, némi metélőhagymát, és egy zöldségkeveréket ültettem el. Az, hogy a megfelelő illatanyagokat termelő fűszernövényeket elültetem a fák alá, a szőlőbe természetes védőnövényként várat magára. Sajnos nem elég májusban másodszor lemenni, de ez van.
 

 

1 komment

Címkék: bor zöldség szőlő komló

Kínai baltával a csihatagok ellen

2010.03.24. 10:29 TonyCaviar

Sajnos a márc.20-21-i hétvégén a jó előjelek ellenére sem volt igazán jó idő, de azért belekóstoltunk a szőlőmetszésbe, majd hamar rájöttünk, hogy túl nagy feladat, és nem is értettünk meg mindent előre, ezért átmentem megismerkedni Horváth Józsival, aki szőlőművesnek tanult. Szép pincéje van, rengeteg jól karbantartott hordóval, de a hordókon kívül minden más a totális neandervölgyi káosz állapotában állt. Éppen ő maga is seggrészeg volt, sokat kurvaanyázott, meg anyádpicsájázott, meg rugdosta a silánynak ítélt szőlőtőkéimet, de azért elvállalta a munkát, és noha semmi okom rá, valamiért tényleg bízom benne, hogy meg is fogja csinálni.
Így a nehezén túlesve, elültettük az évek óta otthon várakozó fügét, és noha gondosan megpróbáltunk kiokomulálni, hol van szélárnyék, szerintem éppen, hogy szélcsatornába ültettük, és hamar le is dobta azt a kevés levelét, amivel leutazott (mellettem az anyósülésen, rendesen bekötve biztonsági övvel).
Majd délután fogtam a szépen éneklő féléves kínai baltámat, és lementem a kert távoli alsó részébe, és nekiálltam, hogy iszonyú erőbedobással kiirtsam a tölgyek és szelídgesztenyék törzse mellett lassan bokorrá fejlődő csihatagokat – fattyúhajtásokat. Nagyszerű terápia, repkedett a forgács, énekelt a balta és kb egy fél évnyi agressziót leadtam a rohadt csihatagoknak, amikor átjött egy másik szomszéd, hogy ne szenvedjek már itt feleslegesen, és átnyújtott egy hosszúkarú metszőollót, amivel tényleg igen arisztokratikusan távolról le lehetett csippenteni a bármilyen vastag, nem kívánt hajtásokat.
A jó hír, hogy megkóstoltam az otellót és sokat javult a legutóbbi találkozásunk óta. Lett némi borszerű teste, többé nem nevezném ihatatlannak, és van is egyfajta nyers bódító hatása. A környéken ez már nagyon jónak számít. A szőlőművesnek tanult Horváth Józsi borai pl. nem ilyen jók. Na nem mintha ez jó lenne, de lehet benne érezni, hogy jó anyagból van, nem pancs, és a nagyságnak némi ígérete is ott susog benne, kíváncsi lennék, hogy lehet kihozni ezt az otellóból. Ivott már valaki igazán nagyszerű otellót?
 

1 komment

Címkék: bor gesztenye szőlő tölgy

Az utolsó gereblyézés.

2009.12.11. 15:42 TonyCaviar

Régóta esedékes volt, hogy az igazi hideg beköszönte előtt még egyszer leugorjunk Csehire. A legfontosabb volt, hogy összegereblyézzük az utolsó – hatalmas - adag avart, hogy maradjon jövőre is füvünk a földön. Ezenkívül be kellett vonnunk a kb 20 fiatal gyümölcsfa törzsét műanyaghálóval, hogy az őzek, szarvasok le ne rágják a kérgüket – egyet így is megrágtak már. Fontos lett volna, hogy egyszer végigöntözzem a legutoljára elültetett, azóta a nagy novemberi enyheségben biztosan szépen gyökeredző 120 gyümölcstermő cserjét, erre azonban nem került sor, pl olyanok miatt, hogy a zöldházban képtelenek voltunk felkapcsolni a biztosítékot, így kellett hívnunk villanyszerelőt is. Szerencsénk, hogy jött velünk MJ, aki egyrészt higgadtan vezetett oda-vissza, másrészt az izraeli hadsereg téli mackófelszerelésében végiggereblyézte a napot, így nagyjából mindent be tudtunk fejezni. Ehhez persze az kellett, hogy szombaton miután mindenfele az országban próbálkoztunk, végül Sümegen találtunk egy boltot, ahol tudtunk venni két jó gerebllyét olcsón.
Feljött idősebb Kozma is, és átfejtettük az 50 liter borunkat az egyik ballonból a másikba egy narancssárga gumicső segítségével. Vicces közjátékként vagy húsz percig keresgéltük a második ballon csavarós kupakjét, mire kiderült, hogy beesett a ballon és a ballont takaró háncs közé, ahonnan sok szenvedés után végül metszőollóval sikerült kiszabadítanunk. Kevésbé vicces fejlemény, hogy miután érzékszervi vizsgálatot tartottunk az éppen elékészült borunkkal, egyértelműen megállapíthattuk, hogy ihatatlan szar. Nagyon édes és nagyon savanyú, a kettő közt van egy vékonyka boríz, de alig érezhető. Ezután három lehetőség van. Egy: a januári nem-kötelező átfejtés talán sokat javíthat a minőségén. Kettő: a bácsi valamit elszúrt, és legközelebb függetlenül, ügyesebbnek kell lennünk. Három: az otello ilyen, ezért legközelebb pasztőrözzük a mustot, vagy szőlőlét gyártunk, mert annak döbbenetesen finom volt. A negyedik lehetőség az, hogy kidobjuk az összes otellót és valami életerős száraz fehéret ültetünk a helyére, ennek az anyagi és munkabeli vonzatai egyelőre beláthatatlanok számomra.

Szólj hozzá!

Címkék: bor otello avar

A nagy ültetés

2009.11.09. 23:50 TonyCaviar

A legkeményebb menet a nov6-i hétvégén jött el, amikor az újszilvási komlóültetvényre tette kerülő után egyedül mentem le elültetni az internetről rendelt kb 100 tő bokrot. Kicsikét túlmérteztem a feladatot, két napig ültetgettem, de tovább semmiképp nem bírtam volna az izomláztól. Most azonban kiszedtem az összes tuját, a helyükön áfonyák és jezsámenek ülnek, a bejárat bizonytalan gaztengerébe galagonyazuhatagot ültettem, a hálóház bejáratát három illedelmes sombokor árnyékolja, és megvalósítottam a legkeményebb vállalást, vagy ötven tőt ültettem a szomszéddal határos lejtős sávon, főleg mogyorót és kökényt. Mindezt slag nélkül, minden csepp vizet vödörrel vittem a helyére. És egy kis luxus: a kert túlsó végébe, az alsó útra is elültettem két csoport kökényt. Oda kb. 5 perc gyaloglással lehet elszállítani a vizet. Ha lerágja valami állat kitekerem a nyakát, még ha védett is. Igen és a föld alatt várnak már a komlógyökér-darabkák is, kétujjnyira, ahogy kell, Magnum típusúak egyenesen Magyarország egyetlen komlóültetvényéről. Ha egyszer megnőnek, talán jótékonyan eltakarják majd a szomszéd rusnya betonteknőjét. És persze a sörbe is azt rakom.
A bort is megkóstoltam – még édes, de már finom, sajnos hazafele kifolyt a kocsiban a maradék, ezért itthon nem tudtam vele eldicsekedni, az autónak viszont kőkemény kocsmaszaga lett.


 

 

Szólj hozzá!

Címkék: bor víz komló galagonya

Gereblye Party Okt 23.

2009.11.09. 23:31 TonyCaviar

Az október 23-i hosszúhétvégén bevásároltunk mindenféle kerti eszközt, pl talicskát, komposztálót, gereblyét, metszőollót, kesztyűt, ültetőlapátot, stb, és leszállítottuk őket a birtokra. Aztán nagyjából összegereblyéztünk – ez egyáltalán nem lebecsülendő feladat ennyi nagy fa esetében, meg összeszedtük a rohadt almát, és mindent belevágtunk a komposztálóba. A fennmaradó időben kirándultunk Zalában – meglátogattuk a zalacsébi Malomtanyát és a nemeshetési kokasdombi vendégházat, valamint üvöltettük az autóból a Goulasch Exoticát és a frissen vásárolt pálinkával buliztunk. Valamint leszüreteltük az almát és a gesztenyét.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: alma zala buli gesztenye komposzt

Csehi Szüret 2009 október 3.

2009.11.09. 23:20 TonyCaviar

Mindenek előtt október elején volt egy szüret. Idén még csak a kisebbik gyalogtőkés otelló szőlőnk hozott termést, ezt pár óra alatt ketten leszüreteltük, esténként egy nagy kádba szemeztük a fekete bogyókat, majd ledaráltuk, ebben segített Bert is, majd vasárnap az öreg Kozma segítségével összeraktuk a prést, és nekiláttunk préselni, ebben segített Józsi is. Egy kénlapot égettünk el az üvegballonban, majd a húsz cukorfokos, szuperédes mustot beletöltöttük, és a fajélesztőt mindössze egy kilogramm kristálycukorral dúsított mustban oldottuk fel és kevertük hozzá. Az 50 literes ballonból alig hiányzik egy pár liter – annyit haza is hoztunk – nagyon édes és majdnem fekete. Ígéretes.

 

Szólj hozzá!

Címkék: szüret bor szőlő otello

Prunus Spinosa

2009.11.01. 09:27 TonyCaviar

Szólj hozzá!

Sövény költségvetés

2009.10.19. 22:12 TonyCaviar

A tuja.hu-ról rendeltem a következő sövényalapanyogot:

25 X Kökény - Prunus spinosa 50-60 cm () : 220.00 X 25 = 5500 Ft | 20.91Eur
24 X Corylus avellana - Mogyoró () : 320.00 X 24 = 7680 Ft | 29.20Eur
5 X Áfonya - Óriás áfonya - cserepes 40-50 cm () : 980.00 X 5 = 4900 Ft | 18.63Eur
10 X Egybibés galagonya - Crataegus monogyna - 50-60 cm () : 280.00 X 10 = 2800 Ft | 10.65Eur
10 X Húsos som - Cornus mas 30-40 cm () : 280.00 X 10 = 2800 Ft | 10.65Eur
3 X Aronia melanocarpa - Fekete törpe berkenye () : 480.00 X 3 = 1440 Ft | 5.48Eur
10 X Rézvörös fanyarka (Mézalmácska) - Amelanchier lamarckii () : 280.00 X 10 = 2800 Ft | 10.65Eur
3 X Philadelphus virg. Schneesturn - Teltvirágú jezsámen - konténere () : 980.00 X 3 = 2940 Ft | 11.18Eur
------------------------------------------------------
A megrendelés értéke: 30860 Ft | 117.34Eur
 

Szólj hozzá!

A zöld ház

2009.10.19. 21:50 TonyCaviar

Szólj hozzá!